Programma

Cinema het Hogeland, vrijdag 17 mrt 20 u: This Earth of Mankind, keuzefilm van Dewi en Paul Elbers 

Op vrijdag 17 maart vertonen we de Bumi Manusia (This Earth of Mankind) van Hanung Bramantyo, naar een scenario van Pramoedya Ananta Toer. Deze film is de keuze van Dewi en Paul Elbers, inwoners van Warffum, zelf afkomstig uit Indonesië.

This Earth of Mankind is een historische romantisch-dramatische film uit 2019 die gaat over een Javaanse prins – Minke – die verliefd wordt op een Nederlands ‘indo’-meisje, Annelies, dochter van een concubine van een Nederlandse koloniaal. Het verhaal speelt in dezelfde tijd als De Stille Kracht van Louis Couperus – aan het begin van de twintigste eeuw – maar wordt geheel verteld vanuit het Indonesisch/Javaans perspectief. In Indonesië keken bijna 1,5 miljoen naar deze film in de bioscoop. De acteurs zijn veelal spelers van populaire televisieseries.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de wereldberoemde Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer die het verhaal in 1973 in de gevangenis bedacht, en aan zijn medegevangenen vertelde, want het was voor hem verboden te schrijven. Pas twee jaar later kreeg hij toch toestemming en wist met behulp van zijn medegevangenen het verhaal op te schrijven. In 1980 werd het gepubliceerd en werd het het eerste in een reeks van vier die het Buru Kwartet wordt genoemd, naar het eiland waar hij met mede-politieke-gevangenen was opgesloten.

Dewi en Paul zullen de keuze voor deze film toelichten, vertellen wat de film zo bijzonder maakt en ook enkele Indonesische hapjes serveren.

Wie meer informatie wil over Bumi Manusia: lees het artikel Representation of the Native at the end of the 19th Century in Dutch Indies using De stille kracht (Louis Couperus) and Bumi Manusia  (Pramoedya Ananta Toer) van Dewi Elbers.