Programma

Vrijdag 17 februari: Stranger than Paradise (1984) – keuzefilm van Maaike Molhuysen

Op vr 17 februari draaien we Stranger Than Paradise van de Amerikaanse cultregisseur Jim Jarmusch. Deze bijzondere zwartwit speelfilm is de keuze van ‘Lettervrouw’ Maaike Molhuysen uit Warffum. Stranger Than Paradise uit 1984 was Jarmusch’ tweede speelfilm, na zijn cultdebuut Permanent Vacation waarmee hij afstudeerde. De film viel op door het ontbreken van kleur, waardoor het de sfeer kreeg van een jaren-vijftig-film, terwijl de thematiek en taal zeer modern waren –een manier van filmen die hij later zou herhalen in films als Down by Law en Dead Man. Later zouden ook kleurenfilms volgen als Broken Flowers en Paterson. Vrijwel al zijn films draaien om twee personages van zeer verschillende achtergrond die elkaar proberen te begrijpen en iets voor elkaar proberen te krijgen.

Maaike Molhuysen (de Lettervrouw) werd in 1970 geboren in Amsterdam, waar ze opgroeide in een pakhuis vol boeken. Als dochter van een grafisch ontwerper vond ze letters pure magie. Ze zal nooit het moment vergeten dat ze haar eerste woord schreef – ‘pop’. Ze had de code gekraakt!

Al tijdens haar studies Politicologie en Amerikanistiek ging ze aan de slag als journalist. Ze werkte als eindredacteur en schreef over literatuur en schrijven voor diverse tijdschriften. Daarnaast beoordeelde ze manuscripten, onder andere voor uitgeverij De Geus, en coachte ze beginnende journalisten. Toen ze zich in 2005 realiseerde dat haar hart veel meer bij het begeleiden van schrijvers lag, besloot ze de Lettervrouw op te richten. Sindsdien weten niet alleen beginnende en gevestigde auteurs haar te vinden, maar ook uitgeverijen. Als auteur van diverse edities van het Handboek voor schrijvers heeft ze bovendien een grote kennis van het Nederlandse uitgeeflandschap.

Reserveren? Stuur een mailtje naar ons.