Historie
Cinema het Hogeland vertoont films die iets met het Hogeland van Groningen te maken hebben of die door bewoners van het Hogeland zijn uitgekozen. Daarbij is het de bedoeling dat deze regiobewoners, regisseurs of filmmakers hun keuze of hun film komen toelichten in een persoonlijk gesprek voorafgaande aan de filmvertoning. Dit gebeurt sinds juni 2018, toen we tijdens het Op Roakeldais filmfestival een tangofilm draaiden, in aanwezigheid van een Urugayaanse dansgroep. Sindsdien organiseren we vrijwel elke maand een filmvoorstelling, soms met diner vooraf, of met speciale hapjes.
In de loop van de tijd vertoonden we zo tientallen films per jaar, waaronder klassiekers van Luchino Visconti (La terra trema, Rocco e i suoi fratelli), De Poolse bruid en Stalker maar ook regionale films en documentaires zoals Happy Eend, Ether (over Eddy Roos’ werk in Verhildersum), Nena (van Saskia Diesing) en de Rockumentaries van het Filmcollectief uit Groningen. Meestal vertonen we de films in de Huiskamer van Warffum (Noorderkerkpad 13), soms in het Spijslokaal van het Openluchtmuseum het Hogeland (Oosterkerkpad).
Speciale voorstellingen zijn er de laatste jaren geweest rond de week van het volksdansfestival Op Roakeldais dat sinds meer dan een halve eeuw in Warffum wordt gehouden. We vertonen dan films uit de landen waar de volksdansgroepen vandaan komen. Bij deze Op Roakeldais Wereld Film Festivals komen soms leden van de dansgroepen de films inleiden. Tussen kerst en oud en nieuw proberen we altijd een minifilmfestival te organiseren, met diverse soorten films.
Initiatiefnemers van de stichting Cinema het Hogeland waren Wilco van Welzen en Louis Stiller. De laatste is nog steeds bestuurslid van de stichting, samen met documentairemaker Ingrid Oyevaar.