programma

Anthropocene. The Human Epoch

vrijdag 13 maart 2020 20.30 uur, Huiskamercafé, Noorderkerkpad 13, Warffum:

'Anthropocene. The Human Epoch' – Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier, Edward Burtynsky (2018)

We leven niet langer in het Holoceen, maar in het Antropoceen: het tijdperk waarin de grote atmosferische en geologische veranderingen van onze aarde voornamelijk door mensen wordt veroorzaakt, en niet door invloeden van de aarde of de kosmos. Althans: dat is de overtuiging van veel bezorgde wetenschappers. En die van het filmteam rond Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier en Edward Burtynsky. Resultaat van dit alles is een adembenemende documentaire die laat zien hoe groot de invloed van het menselijke gedrag op de aarde inmiddels is. Van de bruinkoolafgravingen in het Duitse Hambach tot de provinciegrote vuilnisbelten rond Nairobi: overal groeien de enorme littekens van het Antropoceen. Is er nog een uitweg mogelijk uit deze wereldwijde brandhaard?

De film is de keuze van beeldend kunstenaar Marjoke Kuipers uit Warffum, van wie ook eigen werk getoond zal worden, dat zich eveneens bezighoudt met de strijd tussen mens en natuur. In een gesprek vooraf zal ze ook haar keuze voor deze unieke film – die nog nergens anders in Nederland te zien is geweest – toelichten. De film is volledig in het Engels – ook de ondertiteling. Maar de meeste beelden spreken voor zich.

De entree van de avond is gratis; een kleine vrijwillige bijdrage in de onkosten wordt op prijs gesteld. Het Huiskamercafé is open vanaf 20.00 uur.

Het maximale aantal toeschouwers bij onze filmavonden in het Huiskamercafé is 35. Reserveren is noodzakelijk. Maximaal twee personen per reservering.