programma

Anthropocene. The Human Epoch

vrijdag 13 maart 2020 20.30 uur, Huiskamercafé, Noorderkerkpad 13, Warffum:

Deze filmavond gaat helaas niet door. Onze inleider, beeldend kunstenaar Marjoke Kuipers uit Warffum, kan wegens gezondsheidsomstandigheden niet komen. Bovendien is de aangekondigde regeringsmaatregel om grote evenementen af te gelasten weliswaar niet van toepassing op ons huiskamercafé, maar toch zouden we graag een steentje willen bijdragen aan de bezwering van het coronavirusprobleem.

De avond rond de boeiende film 'Anthropocene. The Human Epoch' zullen we op een later tijdstip opnieuw proberen te houden.

'Anthropocene. The Human Epoch' – Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier, Edward Burtynsky (2018)

We leven niet langer in het Holoceen, maar in het Antropoceen: het tijdperk waarin de grote atmosferische en geologische veranderingen van onze aarde voornamelijk door mensen wordt veroorzaakt, en niet door invloeden van de aarde of de kosmos. Althans: dat is de overtuiging van veel bezorgde wetenschappers. En die van het filmteam rond Jennifer Baichwal, Nicholas de Pencier en Edward Burtynsky. Resultaat van dit alles is een adembenemende documentaire die laat zien hoe groot de invloed van het menselijke gedrag op de aarde inmiddels is. Van de bruinkoolafgravingen in het Duitse Hambach tot de provinciegrote vuilnisbelten rond Nairobi: overal groeien de enorme littekens van het Antropoceen. Is er nog een uitweg mogelijk uit deze wereldwijde brandhaard?

De film is de keuze van beeldend kunstenaar Marjoke Kuipers uit Warffum, van wie ook eigen werk getoond zal worden, dat zich eveneens bezighoudt met de strijd tussen mens en natuur. In een gesprek vooraf zal ze ook haar keuze voor deze unieke film – die nog nergens anders in Nederland te zien is geweest – toelichten. De film is volledig in het Engels – ook de ondertiteling. Maar de meeste beelden spreken voor zich.