programma

De Kerstvloed

vrijdag 13 december 2019 20.30 uur, Huiskamercafé, Noorderkerkpad 13, Warffum:

Nico van der Wijk – De Kerstvloed (2015)

De Kerstvloed is een speelfilm uit 2015 over de laatste grote overstroming die Noord-Nederland gekend heeft, in 1717, en die aan ruim 2.200 mensen het leven kostte. De Groningse (script)schrijver, acteur en filmer Nico van der Wijk en cameraman Willem Kroon maakten de film in aanloop naar het herdenkingsjaar 2017, samen met een kleine ploeg filmmakers en amateurspelers van het Hogeland. Wat de film zo bijzonder maakt is dat het van heel dichtbij laat zien wat voor impact zo'n ramp heeft en hoe weifelachtig de gezaghebbers destijds waren – een situatie die ons helaas nog steeds bekend voorkomt. Duizenden huizen werden destijds verwoest en honderdduizenden koeien en paarden vonden de dood in het kolkende zeewater. Uiteindelijk was het de Zweedse held Thomas van Seeratt die de Groningers door de crisis leidde en de dijken aanpakte. Bijzonder aan de film is verder dat hij op historische plekken is geschoten, met historisch-verantwoorde kostuums. In een gesprek vooraf gaan Nico van der Wijk en Willem Kroon in gesprek over het totstandkomen van de film en de ideeën erachter.

Meer informatie over de film vindt u op de website van De Kerstvloed.

De entree van de avond is gratis; een kleine vrijwillige bijdrage in de onkosten wordt op prijs gesteld. Het Huiskamercafé is open vanaf 20.00 uur.

UITVERKOCHT.
Inmiddels hebben 35 belangstellenden (het maximale aantal toeschouwers bij onze filmavonden in het Huiskamercafé) een plaats gereserveerd. Reserveren is daardoor nu helaas niet meer mogelijk.